پسته، مهم ترين محصول صادراتي بخش كشاورزي ايران است. اين محصول به دليل ارزآوري، ايجاد اشتغال، ايجاد ارزش افزوده و ساير جنبه هاي اقتصادي، بسيار با اهميت است.
ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان پسته در جهان شناخته می شود و سالانه مقادیر قابل توجهی از سهم تولید شده محصول خود را به کشورهای دیگر صادر می کند. در این مقاله در مورد شرایط صادرات پسته، انواع پسته صادراتی، چگونگی صادرات پسته و مشکلات صادرات پسته صحبت میکنیم و کلیه اطلاعاتی که برای صادرات پسته با سود بالا نیاز دارید را در اختیارتان قرار خواهیم داد. با ما همراه باشید.
در سال های اخیر و با ورود آمریکا به بازار صادرات پسته، رقابت تنگاتنگی میان ایران و آمریکا بر سر این تجارت پر سود در گرفته است و آمریکا با توسعه ی مزارع پسته ی خود در ایالت کالیفرنیا و به مدد ایرانیان مقیم آمریکا توانسته است تولید خود را به سطح ایران و حتی بیشتر از ایران برساند.
با وجود اینکه میزان تولید پسته در آمریکا در چند سال گذشته با رشد چشمگیری همراه بوده است، اما همچنان حجم صادرات پسته ایران بیشتر می باشد، یکی از دلایل اصلی این موضوع، حجم مصرف سالانه زیاد پسته در آمریکا می باشد، در واقع بخش عظیمی از تولیدات این کشور صرف تامین نیاز بازار داخلی خود می شود، این موضوع امتیاز بزرگی برای صادرات پسته ایران می باشد.
تهیه و تامین پسته درجه یک برای صادرات
تهیه و تامین پسته درجه یک برای صادرات، یکی از مراحل بسیار مهم و تعیین کننده در میزان موفقیت فرد صادر کننده می باشد، اینکه شما بتوانید پسته ای با کیفیت عالی و قیمت مناسب تهیه کنید، تا حد زیادی در میزان تقاضا و سود حاصل از معاملات تاثیر خواهد داشت.
مرغوب ترین پسته در کدام استان ها کشت میشود؟
در ایران شهرستان بردسکن (خراسان رضوی)، شهرستان مه ولات (خراسان رضوی)، شهرستان خلیل آباد (خراسان رضوی)، شهرستان دامغان (سمنان)، شهرستان رفسنجان (کرمان)، شهرستان زرند (کرمان)، شهرستان سیرجان (کرمان) و شهرستان انار (کرمان) از مراکز اصلی تولید پسته میباشند که حدود 80 درصد پسته ایران در این مناطق تولید میشود.
بهترین کشورها برای صادرات پسته کدام است؟
با توجه به حجم تولید سالانه پسته در ایران، تجارت در زمینه خرید و فروش پسته می تواند گزینه بسیار عالی برای تجار باشد. کیفیت پسته ایران بسیار بالا می باشد، همین موضوع سبب شده است تا تقاضا برای خرید پسته ایران بسیار بالا باشد.
بهترین کشورها برای صادرات پسته، کشورهایی هستند که بیشترین آمار واردات پسته را دارند.
کشورهای آلمان (۱۲۹ میلون دلار)، ایتالیا (۱۰۵ میلون دلار)، هند (۸۴ میلون دلار)، فرانسه (۲۵ میلیون دلار)، عربستان و امارات هر کدام با ۲۳ میلیون دلار از بزرگترین واردکنندگان مغز پسته محسوب میشوند.
بزرگ ترین صادرکنندگان پسته کدام کشورها هستند؟
کشورهای ایران (۱۱۴ میلون دلار)، آمریکا (۱۰۶ میلون دلار)، ترکیه (۸۳ میلون دلار)، آلمان (۵۴ میلون دلار) و افغانستان (۲۹ میلون دلار) از بزرگترین صادرکنندگان مغز پسته هستند.
انواع پسته مرغوب ایرانی
برای تحلیل سود صادرات پسته، بهتر است با انواع آن آشنا باشید. این امر موجب میشود در انتخاب نوع پسته و صادرات پسته به کشور هدف، انتخاب مناسبی داشته باشید و از صادرات پسته سود بیشتری بدست آورید.
این نوع پسته به نوع احمد آقایی شبیه است و به دلیل شباهت مغز آن به بادام به این اسم معروف است. این پسته در استان های یزد، کرمان و خراسان تولید و کشت میشود. پسته بادامی در دسته پسته های خندان و پرطرفدار قرار می گیرد و سایز این پسته از ۲۶ آغاز می شود و تا سایز ۳۸ نیز در بازار موجود است.
ویژگی های پسته بادامی:
- میوه ریز
- ظاهر سفید
- پوسته کدر
- کشیده و بادامی شکل
- قیمت مناسب
پسته احمد آقایی اندازه بزرگتری از نوع پسته فندقی دارد و بهترین طعم را در مقایسه با دیگر انواع پسته دارد. به همین دلیل در بازار های جهانی، به شدت پرطرفدار است و افراد بسیار زیادی علاقه دارند که این پسته را خریداری کنند، حدود 90 درصد از حجم تولید این پست به صادرات تعلق می گیرد.
پسته احمد آقایی همچنین با نام پسته خندان شناخته می شود. سایز متداول این پسته از ۲۳ آغاز می شود و تا سایز ۳۲ ادامه دارد. استان کرمان، بییشترین مقدار تولید پسته احمد آقایی را دارد و این پسته مخصوص صادرات به برخی از کشور های اروپایی مثل ایتالیا می باشد.
ویژگی های پسته احمد آقایی یا پسته خندان:
- قرمزی یک دست پوسته بیرونی
- ابعاد نسبتا بزرگ و کشیده بادامی
پسته اکبری از شناخته شده ترین و معروف ترین انواع پسته های صادراتی ایران در جهان است که نوعی دیگر از پسته های خندان است و در کشور های دیگر به نام پسته ایرانی شناخته می شود.
این پسته دارای سایزی کشیده یا حتی بسیار کشیده است. پسته های صادراتی اکبری در سایز های ۲۰ تا ۲۸ کشت و تولید می شوند و در بازار پیدا می شوند.
خراسان، کرمان و سمنان سه استان اصلی تولید این پسته هستند که کرمان نقش بیشتری نسبت به سایر استان ها دارد.
پسته اکبری بیش از سایر انواع پسته ها روی درخت می ماند تا زمان رسیدن و برداشت این محصول فرا برسد. اما یکی از مشکلاتی که ممکن است برای این محصول صادراتی رخ بدهد و فروش آن را سخت کند این است که برداشت آن را به روز های آخر بسپارید و این موضوع باعث می شود که پسته دچار آفت شود و خریداری نشود. برنابراین باید خیلی به برداشت این محصول دقت شود.
ویژگی های پسته های صادراتی اکبری:
- کشیده ترین و خوش فرم ترین رقم پسته
- مناسب برای طراحی یک آجیل شیک
- مناسب برای صادرات به کشور های تجملگرا مثل کشور های عربی
این نوع از پسته نسبت به دیگر انواع آن کوچکتر و به اندازه فندق است. پسته فندقی از پستههای مقرون به صرفه ایرانی است زیرا به دلیل ریز بودن این نوع پسته، در هر کیلوی آن تعداد بیشتری پسته وجود دارد.
این امر مورد توجه بسیاری از بازرگانان قرار گرفته و میزان بالایی از صادرات پسته را به خود اختصاص داده است. پسته فندقی برای انواع مناطق پسته کاری سازگار است و به همین علت کشت آن گسترش پیدا کرده است. و تقریبا در تمامی شهر های ایران کشت می شود. پسته فندقی در سایز های ۲۸ تا ۴۰ تولید می شودکرمان در تولید این پسته نیز نسبت به باقی استان ها و شهر ها، برتری دارد.
ویژگی های پسته مرغوب صادراتی فندقی :
- دارای مغز سبز رنگ
- اندازه مناسب و نسبتا بزرگ
- عرض ۱۱ و قطر ۱۱.۶ میلیمتری
- بسیار خوشمزه و لذیذ
پسته های کله قوچی که با نام تجاری جامبو در جهان شناخته می شوند، یکی از انواع پسته ایرانی صادراتی هستند. این نوع پسته از بزرگ ترین و درشت ترین انواع پسته مرغوب صادراتی ایرانی است و از پسته های خندان به شمار می رود.
طعم آن کمی متفاوت از دیگر انواع پسته است. زمان برداشت پسته کله قوچی دهه دوم شهریور ماه است. این پسته ها نیز در سایز های ۲۰ تا ۲۸ تولید می شوند و قابل کشت و بهره برداری هستند.
نکته بسیار مهم دیگر درباره پسته های صادراتی کله قوچی این است که به دلیل زیاد بودن تولیدشان، قیمت مناسب تری نسبت به پسته های اکبری دارند.
پسته های کله قوچی برای استفاده و صادرات به تمامی کشور ها به جز کانادا، هند و عراق مناسب است. این نوع از پسته مناسب برای صادر شدن به آلمان است و در میان پسته های دیگری که با آنها آشنا شدید، صادرات بیشتری به کشور های عربی دارد.
شرایط صادرات پسته(بررسی استاندارد مقصد)
برای شروع روند صادرات پسته، ابتدا به نیاز مشتری توجه میکنیم. نوع پسته های صادراتی میتواند بر اساس کشور واردکننده متفاوت باشد. معمولا برای صادرات پسته به اروپا از بهترین نوع آن استفاده میشود.
در کشورهای کمتر توسعه یافته به دلیل درآمد کمتر اقشار جامعه، صادرات پسته با کیفیت متوسط مناسب است. البته صادرات پسته طبق استانداردهای گمرک کشور صادرکننده و کشور واردکننده، انجام میشود؛ و ممکن است ورود انواع خاصی از محصول به یک کشور ممنوع باشد.
به عنوان مثال استانداردهای مواد غذایی در کشور آلمان نسبت به مقادیر آفلاتوکسین بسیار سخت گیر هستند و برای صادرات پسته به آلمان باید به مقدار آفلاتوکسین آن توجه کرد.
دارا بودن استانداردهای واردات خشکبار و مواد غذایی در گمرک کشورهای اتحادیه اروپا ضروری است. دریافت تاییدیه سلامت به منظور کنترل میزان آفلاتوکسین در پسته بسیار با اهمیت است اما ممکن است کمی وقت گیر باشد و باید برای آن وقت کافی را پیش بینی کرد.
روش صادرات پسته( مجوزهای لازم )
پس از تهیه و تامین بار خود می بایست بسته بندی های مناسبی برای حمل نقل آن تهیه شود و تمامی اطلاعات شرکت و اطلاعات مربوط به بار را بر روی بستهبندیها درج شود؛ البته بیشتر اوقات پسته به صورت فله صادر می شود که در این صورت می توانید اطلاعات را بر روی گونی یا به شیوه ی لیبل زدن هک کنید.
یکی از راحتترین روش ها برای طی کردن مراحل گمرکی، استفاده از شرکت های فعال در حوزه صادرات و واردات است که با داشتن تجربه سال ها تجارت با کشورهای مختلف می توانند با آسودگی خاطر پروسه ی اظهارنامه گمرکی و مجوزهای لازم، استاندارد ها و غیره را طی کنند.
جهت گرفتن تاییدیه استاندارد و بهداشتی ابتدا از بار موجود نمونه گیری می شود، سپس به آزمایشگاه مواد غذایی و استاندارد ارجاع داده می شود تا گواهی بهداشت و سلامت نباتات گرفته شود. در تمامی مراحل بالا می توانید از کمک و مشاورهی شرکت ها و افراد ترخیص کار نیز استفاده کنید تا با سرعت این مراحل طی شوند.
پس از طی کردن تمامی مراحل بالا و گرفتن مجوز ها و استاندارد های لازم نوبت به مرحله ی بارنامه شدن پسته می رسیم. با وجود شرکت های زیادی که در زمینه حمل و نقل بین المللی در ایران فعال هستند، این مرحله سختی زیادی ندارد و به راحتی می توانید شرکت معتبری در این زمینه بیابید و پس از یافتن یک شرکت معتبر برای حمل و نقل، نسبت به بررسی تمامی مراحل اقدام کنید.
ابتدا کانتینری که باید بار پسته در آن قرار بگیرد را به دقت بازرسی کنید و در صورت امکان نسبت به ضدعفونی حشرات و قارچ های احتمالی اقدام کنید. به خصوص اگر بار باید بر روی دریا حمل شود، چرا که رطوبت بالا می تواند بر روی کیفیت بار تاثیرگذار باشد.