ترخیص کالا از گمرک ایران مسیرهای مختلف و مراحل چندگانهای دارد. فرایند ترخیص کالا برای برخی شرکتهای با تجربه، امری ساده و آسان است. درعینحال ممکن است برای دیگران ترخیص کالا از سختترین بخشهای یک تجارت باشد.
شرکت میعاد پژوهان داد آفرین در این زمینه سابقهای ارزشمند دارد و با داشتن کادری مجرب، خدماتی حرفهای در این زمینه ارائه میدهد. این شرکت میتواند مسیر قرمز گمرکی را به فرش قرمز تبدیل کند تا روند پیچیده خروج کالا از گمرک، آسان و اصولی انجام شود.
در صورتی که قصد واردات کالا و ترخیص آن را دارید با کارشناسان ما از طریق صفحه ی ارتباط با ما ، تماس گرفته تا شما را راهنمایی کنند.
به طور ساده می توان گفت ترخیص کالا از گمرک یعنی ارائه مدارک و آماده سازی جهت تسهیل در صادرات و واردات کالا به کشور را گویند. این آماده سازی شامل پرداخت هزینه های گمرکی، حمل و تحویل گرفتن محموله کالا از گمرک و ترخیص کالا به انضمام مدارک مربوطه می باشد.
در واقع اصطلاح ترخیص کالا را زمانی به کار می برند که کالایی که به گمرک اظهار شده است را برای وارد کننده یا صادر کننده کالا آزاد نمایند.
این فرآیند یک فرآیند چند مرحله ای می باشد که توسط شرکت ترخیص کالا یا ترخیص کار گمرک انجام می شود. به طور معمول شما برای آزاد کردن یک محصول ترخیصی باید یکسری از فرآیند ها از قبیل مالیات، سود بازرگانی، حقوق گمرکی، تسهیلات برای وارد و صادر کننده و… در نظر بگیرید .
ترخیص کالا توسط افرادی غیر از صاحبان کالا که به آنها ” ترخیص کار ” یا “حق العمل کار ” گفته می شود، انجام می شود. ترخیص کاری نیاز به تجربه قبلی و آشنایی با مراحل و تشریفات امور گمرکی دارد.
ترخیص انواع کالا از گمرک یکی از خدمات شرکت بازرگانی میعاد پژوهان می باشد ما آماده ایم با بهره گیری از ترخیص کارهای حرفه ای و با تجربه به بهترین نحوه ممکن و با سرعت و دقت بالا کلیه خدمات بازرگانی شما را انجام دهیم.
به طور کلی ترخیص کالا از گمرک به چند روش انجام میشود.با توجه به اینکه مشتری در چه مرحله ای از واردات قصد دارد ادامه ی کار را به ما بسپارد، ما روند مشخصی را برای آن در نظر میگیریم.
در بدو ورود کالا به گمرک، مراحل ترخیص کالا آغاز میشود. اولین مرحله در ترخیص کالا مربوط به تکمیل اظهارنامه واردات و ثبت اطلاعات در سیستم گمرک کشور است. هم اکنون با مجهز شدن اغلب گمرکات کشور به سامانه EPL، مرحله اول از طریق این سامانه گمرکی به صورت آنلاین انجام میشود. بنابراین دیگر نیازی به انجام امور اظهار کالا به صورت حضوری نیست. طبق دستورالعملی که در سایت رسمی اداره گمرک جمهوری اسلامی ایران به منظور ترخیص کالای وارداتی و خروج کالای صادراتی آمده است، اظهارنامه گمرکی باید به گمرک تحویل داده شود و اظهارکننده کالا باید تمامی اطلاعات مربوطه را در آن وارد کند.
در سامانه EPL امکان پرینت پیش اظهار وجود دارد، بنابراین اگر کاربران به ورود اطلاعات به صورت مستقیم و آنلاین عادت نداشته باشند، میتوانند در ابتدا شکل کلی این اظهارنامه را پرینت گرفته و تمامی قسمتهای مربوطه را پر کنند سپس به ورود اطلاعات به سیستم بر اساس آنچه که از قبل پر کردهاند، بپردازند.
مالک کالا میتواند اظهارنامه گمرکی را شخصا یا از طریق نماینده قانونی خود تنظیم کند. لازم به ذکر است بعضی از اسناد ذکر شده در بالا مثل مجوزهای موضوع شماره ۱۴ و ۱۵، بعد از اظهار و در جریان ترخیص از سازمان مربوطه اخذ میشوند، که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد. در هر صورت اظهارکننده اسناد را کنترل نهایی نموده و فرم پیشنویس اظهارنامه را با استفاده از آنها تکمیل مینماید.
مبلغی که توسط صاحب کالا به عنوان حقوق ورودی باید پرداخت گردد، یکی از اطلاعات بسیار مهم و اساسی موجود در اظهارنامه است که در مرحله تکمیل اظهارنامه محاسبه میشود. همچنین باید بدانید، تکمیل فرم اظهارنامه از اهمیت ویژهای برخوردار است و چنانچه در تکمیل آن اشتباهی رخ دهد منجر به آسیبهای مالی و غیرمالی سنگین خواهد شد. بنابراین در صورت بروز هرگونه خطا یا اشکال همواره میتوانید با پشتیبانی این سامانه تماس بگیرید.
در پایان این مرحله در صورتی که در سیستم الکترونیکی گمرک تمامی قسمتها را به درستی پر کرده باشید و هیچ مشکلی وجود نداشته باشد، نرمافزار به شما یک شماره سریال و یک شماره عطف خواهد داد. شما هم اکنون میتوانید از این اطلاعات پرینت گرفته و برای انجام مراحل بعدی نزد خود نگه دارید.
دومین مرحله از فرایند ترخیص کالا، به احراز هویت و اظهارکالا اختصاص دارد. دایره احراز هویت دایره فنی گمرک است که در ابتدا اسناد دریافتی را بررسی کرده و در صورت تایید آنها، شماره ثبت یا همان کوتاژ را درج مینماید. میتوان گفت کوتاژ به معنای ثبت اظهارنامه واردات یا صادرات کالا در گمرک است. به هر اظهارنامه ثبت شده، یک شماره اختصاصی دارد که به این شماره کوتاژ گفته میشود. بعد از دریافت شماره کوتاژ، اظهارنامه لاک و مهر میشود. در گمرک به دلیل کمبود نیرو و صرفهجویی در وقت و همچنین مشکلاتی که ممکن است با انجام تمامی مراحل کنترلی ایجاد شود، با استفاده از سیستم مدیریت ریسک از سه مسیر سبز، زرد و قرمز برای ترخیص کالا استفاده میشود. تعیین مسیر از طریق سیستم کامپیوتری و با توجه به عواملی همچون درصد مأخذ حقوق ورودی، نوع کالا، اعتبار صاحب کالا و اظهارکننده و کشور سازنده است و یا حتی این مسیر میتواند کاملا تصادفی یا شانسی انتخاب شود.
ارجاع مستقیم به صندوق (برای کالاهایی که نیاز به مجوز ندارند)
کسب مجوزهای لازم بررسی اسناد ارزش و ارجاع به صندوق.
کتترل کالا به صورت فیزیکی، اخذ مجوزهای لازم، بررسی ارزش کالا توسط کارشناس و ارجاع به صندوق.
همانطور که گفته شد در ادامه فرآیند ترخیص کالا با توجه به مسیر تعیین شده برای محموله، کنترل و ارزیابی کالا صورت میگیرد. در واقع اگر در مسیر قرمز و یا زرد قرار بگیرید، محموله شما نیاز به بررسی دارد. به این ترتیب، در مسیر قرمز بسته کالا باز و توسط ارزیاب گمرک بررسی و با اسناد مطابقت داده میشود. در مسیر زرد هم ممکن است فقط نیاز به بررسی اسناد مربوطه باشد.
چهارمین مرحله از مراحل ترخیص کالا اخذ مجوز های لازم است، در این مرحله مجوزهای لازم که توسط سیستم و کارشناس با توجه به کالا تعیین گردیده است باید تکمیل شود. استاندارد، بهداشت، قرنطینه،مجوز تجهیزات مخابراتی و رادیویی، تجهیزات پزشکی، جهاد، انرژی اتمی، وزارت راه، مالیات و … از جمله مجوزهای لازم در این بخش می باشند.
در مرحله پنجم کارشناس سرویس به بررسی تعرفه و تطبیق کالا با اسناد می پردازد. همچنین کارشناس سرویس به اسناد و الزامات ورود (مجوزهای مورد نیاز و ارزش) که در مطالب قبلی نیز به آن اشاره شد نظارت میکند.
مرحله ششم از مراحل ترخیص کالا این است که صاحب کالا مبلغ حقوق و ورودی گمرک را پرداخت میکند. پس از آن می تواند مقدمات خروج کالای خود را از گمرک فراهم نماید.
پس از پایان تشریفات کار در سرویس ارزیابی در هر سه مسیر ذکر شده و صدور سند ترخیص، هنگامی که تسویه های لازم با شرکت حمل و نقل صورت گرفت با توجه به دریافت قبض انبار و سایر مدارک لازم ، گمرک مجوز بارگیری را صادر می کند. و مبلغی به عنوان مبلغ انبارداری توسط مسئول نگهداری کالا از صاحب کالا دریافت می شود. پس از اجازه بارگیری و صدور بیجک، میتوانید وسیله نقلیه را در سامانه ثبت کرده و به محیط بارگیری گمرک وارد کنید.
قبض انبار به سندی گفته شود که توسط انباردار در قبال گرفتن کالا از شخص تحویل دهنده ی کالا با مشخصات درج شده صادر می شود. با توجه به قوانین گمرکی ایران هر کالایی که وارد محدوده ی گمرکی شود باید در دفاتر انبار ثبت شود و برای بار، باید اظهار نامه یا بارنامه به صورت جداگانه صادر و به شخصی که کالا را تحویل داده است بدهند.
قبض انبار از مهمترین اوراقی است که به گمرک ارائه می شود و شامل اطلاعاتی مانند نام صاحب کالا، نام شرکت حمل، نوع کالا، وزن کالا، نوع بسته بندی، تاریخ ورود به مرز، تاریخ تخلیه در انبار، تعداد بسته ها، مشخصات کانتین (در صورت کانتین بودن، ایرانی یا خارجی بودن وسیله حمل، شماره قبض انبار (شماره پیگیری انبار) و توضیحاتی همچون انبار نگهداری، شرایط تخلیه (پارگی- شکستگی- فرورفتگی) محل نگهداری کالا در انبار گمرک، مدت زمان نگهداری کالا در انبار (متروکه) می شود.
در ترخیص کالا، مراحل گوناگونی طی می شود که از جمله آنها آماده سازی مدارک، ثبت اسناد واردات یا صادرات کالا به شکل فیزیکی یا الکترونیکی، محاسبه وجوه گمرکی همچون سود بازرگانی، حقوق گمرکی، مالیات، ماخذ تعرفه گمرکی و تسهیلات ارائه شده توسط دولت به واردکنندگان و صادر کنندگان کالا و غیره صورت می گیرد.
هزینههای محاسبه شده صرفا مبالغ پرداختی در انجام فرایند واردات قطعی به گمرک میباشد. هزینههای گمرکی شامل مجوزهای قانونی، مانند بهداشت، مخابرات، استاندارد و هزینههای خدماتی از جمله کارمزد، ثبت سفارش، تخلیه و بارگیری و انبارداری و غیره میباشد. هزینههای ترخیص کالا در گمرک به شکل مجزا از حقوق ورودی دریافت میشوند.
طبق (ماده ۲۴ قانون امور گمرکی) مدت مجاز نگهداری کالا در انبارهای گمرکی، از تاریخ تحویل کالا به این اماکن سه ماه است. در صورت تقاضای کتبی صاحبان کالا یا شرکتهای حمل و نقل در مورد کالای عبوری، این مدت حداکثر تا دو ماه دیگر قابل تمدید است. درصورتی که ظرف مهلت مقرر صاحب کالا برای انجام تشریفات گمرکی و پرداخت وجوه متعلقه اقدام ننماید، کالا مشمول مقررات متروکه میشود.
چنانچه کالا به انبارهای گمرکی متعدد منتقل و نگهداری شود، مدت توقف از زمان ورود کالا به اولین انبار گمرکی محاسبه میشود. مهلت توقف مرسولات پستی غیرتجاری تابع مقررات پست است.
تبصره ۱ ـ درصورتی که امکانات لازم برای نگهداری کالای فاسدشدنی و کالایی که نگهداری آن هزینه اضافی ایجاد میکند، در انبارهای گمرکی موجود نباشد، باید بلافاصله پس از تخلیه و تحویل، ترخیص و یا با مسئولیت صاحب کالا و نظارت گمرک به انبار مناسب منتقل شود. در غیر اینصورت، مرجع تحویل گیرنده هیچگونه مسئولیتی در قبال ضایع یا فاسد شـدن آنها ندارد و گمرک بلافاصـله مقررات متروکه را در مورد آن کالا اعمال مینماید.
تبصره ۲ ـ چنانچه ظرف یک ماه کالاهایی که برای آن سند ترخیص یا فروش صادر گردیده است از انبارها خارج نشود، مشمول مقررات متروکه میشود. این مهلت با اعلام موافقت مرجع تحویلگیرنده و گمرک قابل تمدید است.
تبصره ۳ ـ تا زمانی که کالا به انتظار اعلام نظر قطعی گمرک در انبارهای گمرکی متوقف گردد، کالا متروکه نمیشود.
تبصره ۴ ـ تعیین مهلت توقف کالا در مناطق آزاد و مناطق ویژه اقتصادی بر اساس ضوابط قانونی مناطق مذکور در اختیار سازمان های مسئول این مناطق است. کالاهایی که در این مناطق پس از انقضای مهلتهای اعطایی توسط سازمان های مذکور مهلت منقضی، اعلام میشوند نیز مشمول مقررات کالای متروکه میگردند.
برای موفقیت در دنیای پیچیده و تخصصی تجارت بین الملل یک همراه خوب انتخاب کنید. هلدینگ میعاد پژوهان یک شرکت موفق و با تجربه در دنیای تجارت است که در زمینه صادرات انواع خشکبار از جمله پسته، خرما، عسل و همچنین زعفران در مقیاس بالا فعالیت می کند و نزد تمامی فعالان اقتصادی به عنوان چهره ای مطرح شناخته شده است. با وجود تحریم ها و مشکلات و موانع موجود نگران تجارت خود نباشید و کار را به ما بسپارید. بدون محدودیت و فراتر از مرزها، تجارت خود را زنده نگه دارید.