صادرات مصالح ساختمانی در بخش معدن و صنایع معدنی در سال گذشته به مبلغ ده میلیارد دلار انجام شد. از این مقدار، حدود هفت میلیارد دلار به صادرات مصالح ساختمانی اختصاص داشت. امروزه، ایران به عنوان یکی از اصلیترین تولیدکنندگان فولاد در منطقه و بزرگترین صادرکنندگان سیمان در سطح جهان شناخته میشود. در زمینههایی نظیر صادرات شیشه، کاشی و سرامیک، با کاهش واردات سنگ، ایران به عنوان یکی از نمایندگان اصلی در صادرات این محصولات به شمار میآید.
مصالح ساختمانی
موجود
بصورت عمده
دریافت با پست و باربری در سراسر کشور
برای صادرات مصالح ساختمانی می توانید با بازرگانان هلدینگ میعادپژوهان به صورت مستقیم در ارتباط باشید.
ایران در سال 1400 میزان تولید سیمان معادل 85 میلیون تن رسید. از این میزان تولید، 65 میلیون تن نیاز داخلی کشور است و 20 میلیون تن از آن در بخش صادرات سیمان وارد شد.
ایران از بابت تامین مواد اولیه صنعت ساختمان، خوشبختانه هیچ کمبود و نگرانی ندارد. همچنین کشور در اقلام مهم نظیر فولاد، سیمان و کاشی سرامیک تقریبا بیش از دو برابر نیاز داخلی تولید دارد. این پتانسیل صنعت ساختمان، فرصت های بسیاری را به روی بازرگانان ایرانی می گشاید. محصولات ایرانی با تولیدات با کیفیت می توانند به ارزآوری و رونق اقتصاد کشور کمک قابل توجهی کنند.
با وجود تحریمها، ایران توانسته در صادرات مصالح ساختمانی و خدمات مهندسی، به بازارهای بین المللی نفوذ داشته باشد. عمده ترین بازارهای ایران در بخش مصالح ساختمانی به ویژه بازار انواع سنگ کشور قطر، ترکیه، هند و چین هستند.
ایران سالیانه ۱۲ میلیون تن صادرات کلینکر دارد و عراق بزرگترین خریدار کلینکر ایران به شمار می رود. کویت و افغانستان نیز در رتبه های بعدی قرار دارند. ۳۰ درصد صادرات کلینکر کشور، اکنون از طریق منطقه آزاد اروند انجام میشود. منطقه آزاد اروند بزودی تبدیل به صادر کننده اول کلینکر کشور خواهد شد.
صادرات به عراق، هندوستان، صادرات به روسیه، صادرات به ترکمنستان، صادرات به آذربایجان، صادرات به قزاقستان، پاکستان، صادرات به افغانستان، صادرات به ارمنستان، عمان، کویت، قطر، کنیا، سریلانکا و چین از عمده صادرات سیمان ایران است. همانطور که میبینید صادرات سیمان ایران بیشتر به کشورهای همسایه، منطقه و همپیمانانی چون چین و روسیه است.
عراق، کویت و افغانستان به ترتیب با 24 میلیون دلار، 23 میلیون دلار و 19 میلیون دلار واردات سیمان در سال، بیشترین حجم صادرات ایران در حوزه سیمان را تشکیل میدهند. وجود مرزهای متعدد با این کشورها، درخواست زیاد و هزینههای پایین گمرک در کشور میزبان، باعث صادراتی آسان و سودآور شده است.
سنگهای مورد استفاده در صنعت ساختمان بسیار متنوع اند و تمام انواع آن در کشور وجود ندارند. طبیعی است که برای پاسخ به این تنوع، واردات سنگ وجود دارد. اما قطعا برای ساخت و ساز مسکن و مصرف صنعت ساختمان نیازی به واردات سنگ نداریم. در سال های اخیر هم واردات سنگ در حجمی بسیار کم صورت گرفته است.
صنایع مرتبط در دو دهه اخیر از حالت سنتی خارج شده و رشد قابل توجهی داشته اند. اما در برخی حوزهها مانند سنگ، کاشی و سرامیک نیاز به پیشرفت کیفی برای رقابت در بازارهای بینالمللی وجود دارد.
ایران چهارمین تولیدکننده عمده سنگ جهان محسوب میشود اما سهم صادرات از این میزان تولید متاسفانه اندک است. ایران از نظر تنوع سنگهای ساختمانی نیز جزو ۳ کشور برتر دنیا است. مرمریت، تراورتن، گرانیت، مرمر و ترااونیکس از جمله این سنگ ها هستند. صنعت آجر نیز میتواند ارزآوری فوق العاده ای برای کشور داشته باشد و نیاز به توجه بیشتری دارد.
یکی از مسائل مهم در بحث صادرات، هزینه های حمل محصول صادراتی است. چنانچه هزینه های حمل محصولی زیاد باشد، قیمت تمام شده آن افزایش پیدا می کند و همین امر باعث می شود تا خریداران، نسبت به خرید محصول از کشورهایی با فاصله کمتر اقدام کنند. با توجه به هزینه سوخت و نیروی کار در کشور ما نسبت به دنیا بسیار پایین است و با توجه به موقعیت جغرافیایی بسیار مناسبی که کشور دارد، هزینه های حمل انواع محصولات به کشورهای مختلف، به شدت کاهش پیدا می کند.
برای بررسی مزایا و معایب مصالح ساختمانی، نیاز است تا دقیقا نوع محصول مشخص باشد اما به صورت کلی هم قابلیت بررسی دارد و ما برای بیان مزایا صادرات مصالح ساختمانی ، آن ها را به دو دسته تقسیم می کنیم؛ یک دسته مصالحی هستند که حجم معاملات سنگینی دارند و دسته دیگر مصالح با حجم معاملات سبک هستند.
برای مصالح با حجم معاملات بالا می توان سه مزیت مهم برشمرد:
کشور در زمینه صادرات مصالح ساختمانی با توجه به ظرفیت های موجود، تا به امروز ضعیف عمل کرده است. مصالح ساختمانی ایران در صنعت ساختمان جهان از لحاظ کیفیت مورد توجه بوده است. اما در زمینه صادرات ضعیف عمل شده و تقویت بازاریابی بین المللی برای پیشرفت آن لازم است. نیاز مشتری خارجی به خرید مصالح ساختمانی، استراتژی قیمت گذاری صحیح و روش های بازاریابی بین المللی را اجرا می کند و در نهایت، مراحل صادرات را انجام می دهد.
قیمت گذاری و ارزش مصالح ساختمانی را بر سه اساس می توان تقسیم کرد:
مصالح ساده، مصالحی هستند که از یک نوع ماده اولیه ساخته می شوند، مانند شن و ماسه، سیمان، کلینکر و …. این نوع مصالح، حاشیه سود پایینی دارد اما حجم معاملات آن ها بسیار سنگین است.
دسته دوم، یعنی مصالح ساختمانی مرکب، از چندین ماده اولیه تولید می شوند، مانند بتن، ایزوگام و …. این محصولات، حاشیه سود بیشتری دارند و حجم معاملات آن ها نیز سبک تر است.
مصالحی هستند که در زمان انجام پروژه ساختمانی تولید می شوند و در همان زمان نیز به مصرف می رسند؛ مانند انواع ملات ها، بتن درجا و …. برای کار کردن روی این محصولات باید بر روی مواد اولیه آن ها تمرکز کرد؛ چرا که خود این محصولات قابلیت تجارت را ندارند.
مصالح ساختمانی پیش ساخته، امروزه در دنیا به شدت مورد استقبال است و کاربرد بسیاری دارند. این نوع مصالح در یک کارگاه تولید می شود و سپس در محل دیگری مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله مصالح پیش ساخته می توان به دیوارها، پانل های گچی، انواع بلوک ها و … اشاره کرد. در تمام دنیا این مصالح، علاقه مندان زیادی دارد که این علاقه زیاد ناشی از مزایای این مصالح است.